Over Footbag

Een footbag is een zakje met boontjes en wordt ook wel een ‘Hacky Sack’ genoemd. Het doel van de footbag is om deze met alles behalve je armen en handen boven de grond te houden. Je kunt er dus mee hoog houden zoals ze dat bij het voetbal noemen. Echter een footbag hoog houden is een stuk moeilijker en een stuk leuker. Een footbag is klein en licht, dus je kunt hem overal en altijd bij je hebben. Een footbag kun je overal gebruiken en een footbag brengt bij goed gebruik geen schade toe aan auto’s ruiten en andere dierbare bezittingen. Zeer handig dus en extreem leuk.

Samen of alleen
Als je begint met footbag dan oefen je meestal alleen. Je kunt in onze Footbag school uitleg krijgen over een aantal trucs. Het is ook leuk om samen met iemand te oefenen. Naast trucjes leren kun je ook simpelweg “balcontrole” oefenen en dat is extra leuk om samen te doen. De eerste speelt dan de footbag simpelweg over naar de ander (dus begin nooit met een truc of leuke beweging). De ander probeert de toegespeelde footbag onder controle te krijgen. Deze doet een truc of een beweging en speelt daarna over naar een ander of probeert gewoon direct over te spelen naar een ander.

Wedstrijden

Er zijn drie vormen van footbag wedstrijden. De eerste is “Freestyle Footbag”. Waarin je in je eentje de footbag hoog houdt. De tweede is “Net Footbag”. Dit is een soort badminton of tennis maar dan natuurlijk met een footbag. De derde is “Footbag Golf”. Hierbij is het zoals verwacht de bedoeling om de footbag in zo weinig mogelijk schoten, in het Footbag-Golf hole(meestal een ring boven de grond)  te krijgen. Lees hieronder meer over de verschillende spellen.

Freestyle Footbag
De bedoeling van Freestyle Footbag is dat je in een bepaalde tijd op muziek een mooie show weg geeft. De mooiste show heeft uiteraard gewonnen. Het is mogelijk om alleen te spelen, maar ook een team van 2 of 3 mensen is mogelijk. Bij een solo show is de maximum tijd 2 minuten. Bij het een team show 3 minuten. Er zijn vaste “moves” waar de speler(s) gebruik van maken. De een moeilijker dan de andere. De moeilijkere worden uiteraard meer gewaardeerd door de jury.

Freestyle Tricks en moves(nog niet beschikbaar)

Net Footbag
Het spel element bij Net Footbag is duidelijker dan bij de andere spellen. Het heeft ook wat weg van badminton en tennis. Techniek is relatief belangrijk omdat het van belang is de bal onder controle te hebben, en goed te plaatsen bij het terug spelen van de footbag. Een punt kan worden gescoord als de tegenstander een fout maakt, of de bal binnen de lijnen op de grond bij de tegenstander wordt gespeeld. Bij 15 punten(met een minimaal verschil van 2 punten) wint een speler een set. De speler die als eerste 2 sets heeft gewonnen wint daarmee de wedstrijd. Varianten op de regels zijn mogelijk.

Footbag Golf

Het minst gespeelde van de drie is toch wel Footbag Golf. De reden hiervoor is dat er toch aardig wat ruimte voor nodig is. Elke keer hetzelfde parcours afleggen is toch wat saai. Footbag Golf is zeer ontspannend. Elke trap dient te geschieden door de footbag uit de hand te laten vallen en te schieten in de richting van de hole. Belangrijk is hierbij dat de schoen de footbag niet raakt terwijl de hand deze nog aanraakt. Vooral de trap techniek is belangrijk. Het putten van de footbag is vrij lastig. De winnaar is degene met de minste aantal trappen.