Footbag basics: De belangrijkste moves

Op deze pagina vind je de belangrijkste kicks waarmee je kunt leren footbaggen. Daarna staan er wat instructies waar je aan moet denken bij het footbaggen in een groep. Tot slot staan er nog wat dingen opgenoemd waar je op moet letten bij het footbaggen.

Als je de basics door hebt wordt het tijd om naar de 1 add tricks te gaan.

De kicks
De onderstaande kicks worden het meest gebruikt. Oefen deze voor jezelf eindeloos tot je ze kunt herhalen zonder elke keer de bag te moeten gaan halen. Als je ze een aantal keer achter elkaar kan doen, kun je proberen om ze te combineren. Als je eenmaal zover bent is het leuk om de stall te proberen, dit is het “vangen” van de bag in plaats van deze weer te schoppen. Dus eigenlijk het stilleggen van de bag op je voet/been.

Ook de soort bag die je gebruikt is van belang. Een footbag is wat voller en komt dus wat verder omhoog als je er tegen schopt. Een zandbag is daarnaast weer makkelijker voor de stalls.

 

[toggle title=”Toe kick“]Schop met je tenen, dus eigenlijk gewoon de bovenkant van je voet, de bag omhoog. Bij deze kick is het handig dat je beide voeten kunt afwisselen.[/toggle]
[toggle title=”Knee kick“]Schop de bag met je knie omhoog. Ook bij deze kick is het handig dat je beide knieen kunt gebruiken/afwisselen. Extra voordeel is dat als het hierbij mis gaat dan kun je de bag nog proberen omhoog te schoppen met een toe kick.[/toggle]
[toggle title=”Outside kick“]Schop met de buitenkant(zijkant) van je voet de bag omhoog.[/toggle]
[toggle title=”Inside kick“]Schop met de binnenkant(zijkant) van je voet omhoog.[/toggle]
[toggle title=”Heel kick“]Schop met je hak omhoog. Dit is de lastigste, maar staat wel interessant als je het kunt natuurlijk![/toggle]

 

Als je de bovenstaande kicks onder de knie hebt wordt het echt tijd om naar de echte tricks te gaan kijken. Neem een kijkje in onze footbagshop als je nog geen footbag/zandbag hebt. Uiteraard kun je er ook terecht als je bag aan vervanging toe is.

Samen oefenen/footbaggen
Uiteraard is alleen ook maar alleen en is het gezellig als een paar vrienden footbag ook leuk vinden. Vooral als de een wat beter is als de ander, dan kun je nog wat van elkaar opsteken. Hieronder zijn enkele regels als je in een cirkel speelt.

  • Speel de bal altijd eerst naar een ander. Let maar op dat het meer wordt gewaardeerd door je medefootbaggers!
  • Speel niet onmogelijk over. Als je bijvoorbeeld met je knie de bag probeert over te spelen zal dit bijna altijd mis gaan.
  • Als je in een groep/cirkel speelt wil dat zeggen dat je niet alleen bent. Onthoudt dat als je maar blijft proberen je eigen record te verbreken de anderen staan te “niksen”. Wees dus zo beleefd om de bag enkele keren hoog te houden en speel deze dan door.
  • Alle gebruik van handen en armen is verboden, met uitzondering van het in het spel brengen van de bag. De schouder vormt het grijze gebied, officieel mag dit ook niet.

 

Waar je op moet letten voor/tijdens/bij het footbaggen

Ondergrond bij het footbaggen
Het makkelijkst voor je zelf als je gaat footbaggen is een zo vlak mogelijke ondergrond. Voor de bag is het echter het beste om een zachte ondergrond te hebben. Kijk daarom waar je het meeste waarde aan hecht of kies een ondergrond die voor beide acceptabel is.

Schoeisel
Schoenen of geen schoenen, het belangrijkste is dat jij het er goed mee doet. Ik zelf heb het liefst gewone sportschoenen, met een beetje een platte neus.

De footbag

Welke bag je wil hebben hangt van je ervaring af en wat je wil doen. Het hangt vooral af van de hoeveelheid vulling in de bag geld over het algemeen dat de footbag wat voller is dan de zandbag. Bij de footbag hoef je dus wat minder hard te schoppen, maar is het stallen weer wat lastiger. Bij de zandbag is dat weer andersom.